Zonnepanelen prijs

PRIJS ZONNEPANELEN

Zonnepanelen prijs weten? Overweegt u om zonnepanelen te plaatsen en wilt u graag de zonnepanelen prijs weten anno 2022? Wilt u voldoende geïnformeerd omtrent de uiteindelijke kostprijs van de verschillende merken en typen zonnepanelen op de markt?  Zit u nog met vragen omtrent het rendement en voordelen? Vraag dan zeker uw vrijblijvende offerte aan.

De laatste 7 jaren is de prijs voor zonnepanelen aanzienlijk gedaald en dus nog interessanter geworden. Zeker met de huidige premies voor zonnepanelen. Het rendement van zonnepanelen ligt dan ook bijzonder hoog, gemiddeld tussen 15 en 22%. Het percentage van het beschikbare zonlicht bepaalt hoeveel dat zonnepanelen kunnen omzetten in elektriciteit. De hellingsgraad heeft dus een directe impact op uw uiteindelijke kostprijs voor zonnepanelen.

De prijs van zonnepanelen heeft dus de laatste jaren een enorme duik genomen. Momenteel is de kostprijs nog maar de helft van 7 jaar geleden. Voor een installatie van een doorsnee gezin met een verbruik van 4000 kWh en dus 4700 Wp nodig heeft om dit te genereren, is de prijs nu gemiddeld 8.650€, inclusief omvormer. Het merk en het type zonnepaneel bepalen natuurlijk ook mee de finale kostprijs.

Het aanbod aan kwalitatieve zonnepanelen is vandaag de dag zo groot dat u zeker wel een gepaste prijs voor uw zonnepanelen zal vinden! 

PRIJSBEREKENING ZONNEPANELEN

Wat is de prijs van zonnepanelen?

Overweegt u de aankoop van zonnepanelen? Dan is één van de eerste vragen die u zich waarschijnlijk stel, wat de prijs is van zonnepanelen? Wel, het goede nieuws is dat zonnepanelen de voorbije jaren stevig in prijs gedaald zijn. Concreet betaalt u vandaag zo’n 60% minder voor uw zonnepanelen dan 10 jaar geleden. Het nadeel is dat de subsidies en voordelen, op één premie na, quasi volledig zijn weggevallen. Gaat u zonnepanelen laten plaatsen, dan is het belangrijk dat u verder kijkt dan enkel de prijs van de zonnepanelen. Waar u allemaal op moet letten bij het aankopen van zonnepanelen en wat de prijs van uw zonnepanelen bepaalt, zetten we in dit artikel voor u op een rijtje. Zo kunt u doordacht zonnepanelen laten plaatsen. Merken als LG, REC, Sunpower en Q-cells zijn pioniers op vlak van efficiëntie en kwaliteit. Deze zonnepanelen merken bieden de beste prijs/kwaliteitsgarantie.

Wat zal de prijs van uw zonnepanelen bepalen?

De prijs van uw zonnepanelen is onlosmakelijk verbonden aan het beoogde rendement. U moet zonnepanelen steeds zien als een investering en niet als een kost. Het immers de bedoeling dat u de prijs van uw zonnepanelen gaat besparen op uw elektriciteitsverbruik. Niet elk gezin verbruikt evenveel energie, dus het rendement is voor iedereen verschillend. Heeft u niet zoveel rendement nodig, dan heeft u misschien minder zonnepanelen nodig en/of kan u de prijs van uw zonnepanelen drukken. Er zijn wel een aantal facturen doe de prijs van uw zonnepanelen bepalen, we zetten ze even voor u onder elkaar. Zo kunt u inschatten wat u zonnepaneleninstallatie ongeveer gaat kosten. 

  • De prijs van het installeren van de zonnepanelen

    Zonnepanelen aankopen is één ding, de prijs van uw zonnepanelen wordt mee bepaald door de installatiekost. Het spreekt voor zich dat hier een prijskaartje aan vasthangt. De ene installateur is duurder dan de andere. Wij adviseren alvast u te laten bijstaan door een erkende installateur. Dit kan de prijs van uw zonnepanelen de hoogte in jagen, maar u bent wel zeker van een correcte installatie en een goede garantie. Reken op een volledige dag als installatietijd, in principe mag het installeren van zonnepanelen niet langer in beslag nemen. Er zijn wel enkele factoren die bepalen of een installatie vlot loopt of niet. Zo spelen de ligging van de woning, de toestand van het dak, de weersomstandigheden, de omvang van het project en een correcte berekening een rol. Er zijn dus factoren die de prijs van uw zonnepanelen kunnen opdrijven en/of de werkzaamheden vertragen. Bespreek de prijs van uw zonnepanelen goed op voorhand en probeer een vaste prijs op papier te laten zetten, ongeacht de omstandigheden. Zo bent u zeker en kunnen er geen problemen ontstaan.
  • Het aantal zonnepanelenHoe meer zonnepanelen, hoe duurder de prijs van uw installatie. Houd er rekening mee dat het niet altijd nodig is om heel uw dak te benutten. Het aantal zonnepanelen moet in verhouding staan met het verbruik van uw gezin. Overbodige zonnepanelen leveren u niets meer op, het verhoogt enkel de prijs van uw zonnepanelen.
  • Het soort zonnepanelen Er zijn verschillende types zonnepanelen, en de prijs van het ene zonnepaneel is hoger dan dat van een ander. Monokristallijn, polykristallijn of amorf: het speelt een belangrijk rol in de kostprijs van uw installatie. Elke zonnepaneel heeft zijn voor-en nadelen. Sommige leveren meer rendement, maar zijn duurder, terwijl andere dan weer een beperkte levensduur hebben. Reken voor een minimale installatie toch al snel op 4.000 euro, terwijl de prijs van duurdere zonnepaneleninstallaties kan oplopen tot 9.000 euro. Vaak moet u er nog de installatiekosten bijtellen.
  • Het merk van uw zonnepanelenOok het merk van uw zonnepanelen bepaalt mee de prijs. Kwalitatieve merken zijn nu eenmaal duurder dan anonieme zonnepanelen. Ook hier: elk merk heeft zijn voor- en nadelen. Ga wel steeds voor een kwalitatief merk. Zo bent u zeker dat deze goed onderhouden kunnen worden en van een uitstekende garantie. Daarom moet u niet voor de duurste zonnepanelen kiezen, maar goedkoop is ook vaak duurkoop. De verschillen in prijs tussen de verschillende merken van zonnepanelen zijn enorm, dus informeer u goed en vergelijk.
  • Het gebruikte materiaal De prijs van uw zonnepanelen omvat meer dan enkel de prijs van het zonnepaneel zelf. Er is ook een omvormer, een meetinstallatie en gebruikte kabels die mee de prijs bepalen. Zorg ervoor dat u in zee gaat met een erkende installateur die niet bespaart op dit materiaal. Doe opzoekwerk over de gebruikte merken en materialen, zodat u weet waarover uw installateur spreekt.
  • Rendement van uw installatie

Hoe meer rendement u verwacht van uw installatie, hoe hoger de prijs van uw zonnepanelen.

De prijs van uw zonnepanelen: subsidies

Hoewel de premies en subsidies voor zonnepanelen weer fors zijn, kunnen nog een aantal maatregelen de prijs van uw zonnepanelen drukken.

  • Groenestroomcertificaten: Deze steun is quasi volledig weggevallen. Eigenaars van kleine installaties kleiner of gelijk aan 10 kW krijgen al sinds 2015 geen certificatensteun meer.
  • De terugdraaiende teller is ondertussen ook afgeschaft.
  • Is uw woning ouder dan 10 jaar en laat u zonnepanelen plaatsen door een erkend installateur, dan geniet u van een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit drukt uiteraard de kost van uw zonnepanelen. Er zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden. Zo moet uw woning ouder zijn dan 10 jaar, moet het gaan om een privéwoning, moet de levering en de plaatsing van de installatie gebeuren door dezelfde installateur en moet de installatie aan u of aan de huurder/eigenaar worden gefactureerd. Deze zonnepanelen hoeven trouwens niet op het dak geplaatst worden, ook op een aanpalend terrein of op een bijgebouw mag.
  • De prijs van uw zonnepanelen kan verder dalen door de investeringspremie van uw netbeheerder. Het gaat om een eenmalige premie die kan oplopen tot 1.500 euro. Deze premie wordt door Fluvius berekend op basis van het vermogen van uw zonnepanelen. De premie bedraagt momenteel 300 euro/kWp voor installaties tot maximaal 4 kWp en bijkomend 150 euro/kWp tot kWP, zodat u maximaal 1.500 euro kunt opstrijken.

De conclusie is dat hoewel er heel wat steunmaatregelen zijn weggevallen, dat zonnepanelen nog steeds interessant zijn. Zeker nu de panelen in vergelijking met enkele jaren geleden een heel stuk goedkoper zijn geworden. Wat weggevallen is aan subsidies wordt grotendeels gecompenseerd door de veel lagere prijs van zonnepanelen. Laat gerust eens een specialist de berekening maken, zodat u gemoedsrust heeft en vol overtuiging in zonnepanelen investeert. 

Lenen voor zonnepanelen

Is de prijs van uw zonnepanelen moeilijk in één keer behapbaar? Weet dat u momenteel leent aan een zeer lage prijs. U kan dus perfect een lening afsluiten voor uw zonnepanelen, want het is een verstandige investering. Zo hoeft u niet aan uw spaargeld te komen en kunt u toch zonnepanelen laten plaatsen. U leent om te besparen op uw energiefactuur en kunt ook nog genieten van de fiscale voordelen van een lening. Het spreekt voor zich dat u wel rekening moet houden met interest, wat de prijs van uw zonnepanelen lichtjes opdrijft.

Leent u voor uw zonnepanelen, verlies dan wel de kredietkosten niet uit het oog. Zeker als u maar een klein bedrag leent, dan kunnen de dossierkosten in verhouding hoog oplopen. Net zoals bij installateurs van zonnepanelen, loont het ook de moeite om de tarieven van banken met elkaar te vergelijken.

Doe beroep op de energielening van de overheid

De Vlaamse overheid voorziet momenteel een specifieke lening voor zonnepanelen. Deze energielening voor zonnepanelen heeft wel enkele voorwaarden, maar u leent met een interestvoet van amper 1%. Als alternatief zijn er dus ook de banken die zeer voordelige tarieven voor dit type leningen. Ook hier liggen de interestvoeten momenteel bijzonder laag. 

Hoe besparen op de prijs van zonnepanelen?

Wil u besparen op de prijs van uw zonnepanelen, weet dan dat vergelijken loont. Iedereen kan verschillende offertes opvragen en de prijzen vergelijken. Weet wel dat enkel de prijs van uw zonnepanelen niet zaligmakend is. Kies steeds voor een erkende en kwalitatieve installateur die u een goede service kan garanderen en garantie. Er zijn online heel wat sites te vinden waar u meteen meerdere offertes kunt opvragen, maar ook uw oor te luister leggen in uw vrienden- en kennissenkring kan al heel wat opleveren.

Soms loont het ook de moeite om met meerdere gezinnen uit de buurt een groepsaankoop te doen. De installateur is dan toch al in de buurt wat de prijs van de zonnepanelen kan drukken. 

Hoeveel kan u besparen met zonnepanelen?

De prijs van uw zonnepanelen is essentieel, maar uw besparing is minstens even belangrijk. Een gemiddelde besparing van 1.000 euro per jaar is haalbaar, waardoor u de prijs van uw zonnepanelen snel kunt recupereren. Hoe meer u zelf verbruikt van de door u opgewekte stroom, hoe interessanter. Gebruik uw toestellen voor het merendeel overdag, want dan wekken uw zonnepanelen stroom op. Ook het opladen van een elektrische wagen doet u maar beter overdag. Een bijkomende thuisbatterij zorgt ervoor dat u de overtollig opgewekte energie kan opslaan en gebruiken wanneer nodig. Thuisbatterijen zijn vandaag de dag nog redelijk duur, maar in de komende jaren zullen de prijzen ongetwijfeld stevig gaan dalen. 

Komen er nog extra kosten bij?

De prijs van uw zonnepanelen mag dan helder zijn, soms moet u ook rekening houden met bijkomende kosten. In sommige gevallen moet ook uw elektrische installatie uitgebreid worden. Bijkomend kunnen er ook kosten zijn van een dakwerker als uw dak in slechte staat is. Soms moet uw dak ook verstevigd worden om de zonnepanelen te kunnen  dragen. Het spreekt voor zich dat zulke ingrepen de prijs van uw zonnepaneleninstallatie de hoogte in drijven. Ook het laten keuren van uw zonnepanelen brengt een kost met zich mee. Deze keuring vindt plaats wanneer de zonnepanelen effectief in gebruik worden genomen. Een erkend keurder moet hiervoor zorgen. 

Zonnepanelen laten schoonmaken

U kan zelf makkelijk uw zonnepanelen reinigen, want ze vragen relatief weinig onderhoud, maar laat u uw zonnepanelen reinigen, dan is hier ook een kost aan verbonden. Een jaarlijkse schoonmaakbeurt is zeker geen overbodige luxe. Zo blijven ze netjes en zorgen ze voor een hoger rendement. U kan met de meeste installateurs ook een onderhoudscontract afsluiten, dit komt op termijn vaak goedkoper uit dan een losse poetsbeurt. Laat u echter niet verleiden om veel meer geld en tijd in het onderhoud te investeren. Een fikse regenbeurt kan ook veel vuil verwijderen en meer onderhoud is echt niet nodig. 

Het type zonnepaneel en de prijs van uw zonnepanelen

Zonnepanelen vallen in 3 grote groepen op te delen. Deze panelen verschillen van elkaar in opbouw, vorm en rendement. Ze komen ook met een ander prijskaartje. Welke zonnepanelen het beste zijn, hangt af van de persoonlijke situatie.

  • Monokristallijn zonnepanelen
    Deze zonnepanelen zijn steeds zwart met ruitvormige cellen. Dit zonnepaneel kan tot 20% meer opleveren dan een polykristallijn zonnepaneel. Beschikt u over een klein dak, dan zijn dit de ideale panelen voor u. Ook op grote daken kunnen deze panelen interessant zijn als u veel energie verbruikt. Gezien het hoge rendement ontpoppen deze panelen zich tot de standaard. Reken op ongeveer 200 à 400 euro voor dit type zonnepaneel. De prijs van dit type zonnepaneel ligt hoger, maar het rendement ook.
  • Polykristallijn zonnepanelenDeze zonnepanelen herkent u aan de typische blauwachtige kleur en aluminium omlijsting. Ze zijn goedkoper dan monokristallijn panelen en waren omwille van hun prijs populair. Het rendement is echter wel lager, maar de verschillen worden wel steeds kleiner. Bij voldoende dakoppervlak of wanneer u weinig energie moet opwekken, kunnen deze panelen perfect volstaan. De panelen vallen in prijs al snel 10% goedkoper uit dan monokristallijn panelen. Reken op een prijs tussen de 150 en 300 euro voor deze panelen.
  • Amorf/dunne film zonnepanelen Deze panelen zijn opgebouwd uit amorf silicium. Ze zijn dun en meestal zwart. Ze leveren slechts een beperkt vermogen en daarom zijn deze zonnepanelen enkel interessant als u over een ruim oppervlak beschikt. Het voordeel is dan weer dat er niet veel licht is om deze panelen te laten werken en ook hoge temperaturen hebben weinig impact op deze panelen. Hebt u veel ruim te dan kunnen deze panelen een optie vormen. Ze zijn zo’n 20% goedkoper in aankoop. Reken op zo’n 150 euro per paneel.

Zijn zonnepanelen nog interessant?

De prijs van zonnepanelen is zeer sterk gedaald zodat voor de meeste mensen zonnepanelen nog altijd een zeer interessante investering vormen. Een vakkundige installateur kan berekenen hoeveel u kunt besparen door zonnepanelen te plaatsen. Deze komt in principe vrijblijvend bij u langs om de situatie in te schatten en de nodige opmetingen te doen. Hij moet ook weten wat uw elektriciteitsverbruik is, hoeveel plaats er is op het dak en of het om een plat of hellend dak gaat. Op basis van deze input kan hij berekenen hoeveel zonnepanelen er nodig zijn en welk type installatie geschikt is voor u. Zo kunt u een glasheldere prijs bekomen voor uw zonnepanelen. Een goede installateur is ook perfect op de hoogte over   subsidies en premies. Bovendien weet hij ook of er een vergunning nodig is voor uw zonnepanelen of niet.

De prijs en de terugverdientijd

De prijs van uw zonnepanelen moet u in verhouding zien met de terugverdientijd. Een installatie is dan ook geen kost, maar een investering. De terugverdientijd van uw installatie hangt af van 2 factoren:

  • De kost van de zonnepanelen bepaalt uiteraard hoe snel u uw investering kunt recupereren. Trek er wel de premie af die u krijgt om de juiste prijs van uw zonnepanelen te kennen.
  • De jaarlijkse besparing op uw energiefactuur. Hoe meer u zelf verbruikt van de door u opgewekte energie, hoe groter uw besparing.

De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen situeert zich ergens tussen de 8 en 12 jaar. De andere jaren zijn dus pure winst. Een kwalitatieve installatie gaat toch al snel 25 jaar mee. Vergeet ook niet dat u ecologisch uw steentje bijdraagt en mee gaat voor een duurzame toekomst. 

Vraag vandaag nog de prijzen op van zonnepanelen

Wacht niet langer en kies vandaag nog voor duurzame energie en zonnepanelen. Daarbij is het wel belangrijk dat uw dak goed georiënteerd is en aanmerking komt voor zonnepanelen. Een installateur kan u onmiddellijk vertellen wat de mogelijkheden zijn van uw dak. In dit artikel hebben we alvast heel wat info gegeven over zonnepanelen en de prijzen waar u rekening mee moet houden. Weet dat vergelijken loont en dat er grote prijsverschillen kunnen zijn. Ga met een ervaren en betrouwbare leverancier in zee om problemen te voorkomen. Kijk verder dan de laagste zonnepanelen prijs en kies voor een kwalitatieve installatie waar u jaren mee verder kunt en een optimaal rendement uit puurt.

Ontvang een gratis offerte

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Naam
Scroll naar boven