Zonnepanelen Plaatsen

ZONNEPANELEN LATEN PLAATSEN

Zonnepanelen plaatsen op uw dak of in de tuin op een vaste constructie? De meeste installaties worden geplaatst binnen 1 dag. U heeft trouwens geen stedenbouwkundige vergunning nodig om zonnepanelen te laten plaatsen, behalve als het gebouw beschermde erfgoed is. In dit geval kan u zich wenden tot de stedenbouwkundige afdeling van uw gemeente om te informeren wat  van toepassing is. Op de website van Ruimte Vlaanderen kan u meer info terugvinden over de juridische vrijstellingsregeling voor de installatie van zonnepanelen.

Het plaatsen van zonnepanelen op uw dak is een job voor een erkend zonnepanelen installateur. Belangrijk hierbij is dat u de garantie heeft dat de installatie vlekkeloos  is uitgevoerd en naar verwachtingen functioneert. Finaal bent u dan klaar om zelf groene stroom op te wekken en uw eigen stroomvoorziening te garanderen. Er komt dus eindelijk een einde aan de onnoemelijk duurder wordende prijs die u voor elektriciteit betaalt! 

OMVORMER PLAATSEN

Het plaatsen van de omvormer gebeurt bij voorkeur in een droge en koele ruimte. Vermijd leefruimtes want de omvormer maakt toch een licht piepend geluid . De omvormer moet ook vrij bereikbaar zijn. De volgende plaatsen zijn aangewezen om de omvormer te plaatsen:

  • Op zolder onder het dak als deze goed geïsoleerd is
  • In de garage of de berging

Een ander aspect is de afstand tussen de zonnepanelen en omvormer ook belangrijk om energieverlies te beperken. Als de afstand tussen de omvormer en de meterkast klein is, dan is er een langere DC-kabel (gelijkstroom). Als de omvormer kortbij de zonnepanelen wordt geplaatst, dan is er een langere AC-kabel (wisselstroom). Afhankelijk van het aantal zonnepanelen is het aangewezen om dichtbij de meterkast te plaatsen of dichtbij de zonnepanelen.

Zorg eveneens dat er  nog voldoende ruimte is in de elektriciteitskast voor de groene stroomteller en een extra zekering indien van toepassing. 

PRIJS ZONNEPANELEN PLAATSEN

Zonnepanelen plaatsen: zo laat u dat doen!

Zonnepanelen plaatsen is geen rocket science, maar u laat het klusje toch maar beter over aan professionals. Dat is geen probleem want er zijn heel wat installateurs die zonnepanelen kunnen plaatsen. Toch is het belangrijk om met een betrouwbaar bedrijf in zee te gaan en te kiezen voor kwalitatieve zonnepanelen, op die manier geniet u veel langer van de geplaatste zonnepanelen en recupereert u uw investering nog sneller. Want ja, ook vandaag is het nog interessant om zonnepanelen te plaatsen. In dit artikel vertellen we u alles over het plaatsen van zonnepanelen. Hopelijk heeft u er wat aan en kunt u zo weloverwogen aan de slag met zonnepanelen.

Een eerste aandachtspunt bij het plaatsen van zonnepanelen

Weet dat wanneer u nu zonnepanelen laat plaatsen dat het voordeel van de terugdraaiende teller teniet is gedaan. Toch zijn zonnepanelen nog steeds uiterst winstgevend, zeker met de torenhoge energieprijzen. Maximaliseert u uw verbruik door bijvoorbeeld een thuisbatterij te gebruiken, dan kan u nog meer besparen op uw energiefactuur. De subsidies zijn trouwens niet compleet afgeschaft, het is nog steeds mogelijk om een subsidie van 1.500 euro aan te vragen. Weet dat zonnepanelen die u laat plaatsen toch zeker 20 jaar meegaan. Al na 8 jaar bent u in principe uit de kosten, al de rest is dus pure winst.  

Hoe werken de zonnepanelen die u laat plaatsen?

Een zonne-installatie bestaat uit 3 belangrijke componenten, de zonnepanelen zelf, de omvormer en de elektriciteitsmeter. Wij zetten de belangrijkste punten even voor u op een rijtje.

  • Fotovoltaïsche zonnepanelen zorgen voor de werking van de zonnepanelen die u laat plaatsen. Ze zetten zonlicht om in elektriciteit. De warmte van de zon heeft er niets mee te maken. Het gaat dus om de zonneschijn en niet om de temperatuur van de zon. Elk paneel dat u laat plaatsen is opgebouwd uit meerdere zonnecellen die uit 2 lagen silicium bestaan. Tussen deze 2 lagen komt spanning te staan wanneer de zon schijnt.
  • De omvormer gaat vervolgens de gegenereerde gelijkstroom omzetten naar bruikbare wisselstroom. Er zijn een aantal verschillende types omvormers op de markt. Informeer zeker even bij uw installateur die uw zonnepanelen komt plaatsen.
  • De derde component is de elektriciteitsmeter. Die brengt in kaart hoeveel energie je produceert en hoeveel u verbruikt. Het spreekt voor zich dat de opgewekte energie in eerste instantie wordt gebruikt om het eigen verbruik te dekken, maar als u meer produceert dan u verbruikt dan komen er nog andere zaken bij kijken. Heeft u een terugdraaiende meter, dan loopt uw energieverbruik terug bij overproductie. De overtollige stroom wordt zo in mindering gebracht van de overtollige energie. U injecteert dus eigenlijk stroom op het net. Bij een slimme meter is dit niet het geval. 

Zonnepanelen plaatsen: wat brengt het op?

Als u zonnepanelen laat plaatsen dan wil u uiteraard rendement. Dit wil u optimaliseren zodat u uw energiefactuur kunt drukken en ook uw ecologische voetafdruk. Er zijn een aantal factoren die het rendement van de door u geplaatste zonnepanelen bepalen.

  • De oriëntatie van het dak: Is uw dak zuidgericht, dan loont het zeker de moeite om zonnepanelen te laten plaatsen. Maar ook zuidoost en zuidwest georiënteerde daken kunnen nog aardig wat rendement opleveren. Een installateur die zonnepanelen plaatst kan u perfect vertellen of uw dak geschikt is of niet.
  • De ideale hellingsgraad voor daken in combinatie met het plaatsen van zonnepanelen ligt rond de 35 graden. Alle daken met een helling tussen de 20 en 60 graden zijn in principe geschikt. Beschikt u over een plat dak? Dan kan dat met een frame opgelost worden. Zo worden u panelen alsnog in de juiste positie gebracht.
  • Schaduw kan zeer nadelig zijn voor het rendement van de zonnepanelen. Let dus goed op waar u uw zonnepanelen plaatst. Vangt 1 zonnecel minder licht dan heeft dit invloed op het rendement van de hele kring. Vermijd indien mogelijk dan ook storende factoren die een schaduw kunnen werpen op uw zonnepanelen.
  • De temperatuur heeft een impact op het rendement van uw zonnepanelen. Zowel heel warm als heel koud hebben een negatieve impact op uw zonnepanelen.
  • Het type zonnepaneel bepaalt voor een groot stuk het rendement. 

Welke soorten zonnepanelen kan u laten plaatsen?

Er zijn een heel aantal verschillende types zonnepanelen die u kunt laten plaatsen. In grote lijnen zijn er 4 verschillende types. Welk type zonnepaneel u het beste laat plaatsen hangt van de situatie af. Dit bespreekt u het best met uw installateur.

  • Monokristallijne zonnepanelen
    De zonnecellen van dit type paneel zijn opgebouwd uit kristallijn silicium. Elke cel bestaat uit 1 kleur. Laat u deze zonnepanelen plaatsen, dan merkt u onmiddellijk de volledig zwarte kleur op. Ze geven een strakke uitstraling aan uw woonst en kunnen zo’n maximaal rendement van 20% halen. Omdat ze een hoog rendement halen kan u deze zonnepanelen ook op kleine oppervlaktes laten plaatsen. Bij direct zonlicht halen ze het hoogste rendement.Deze zonnepanelen vergen wel wat productiecapaciteit, waardoor ze duurder zijn dan andere oplossingen.
  • Polykristallijne zonnepanelen
    Bij dit type zonnepaneel liggen de kristallen willekeurig door elkaar. Hierdoor zijn er meerdere kristallen per cel. Ook bij wat minder weer leveren deze zonnepanelen een rendement op tot 16%. Deze panelen laat u plaatsen als u de beste prijs-kwaliteitsverhouding wenst. Ze ogen wel wat minder mooi, omdat ze een blauwachtige kleur hebben. Wil u er een optimaal rendement mee behalen, dan heeft u ook een aardige oppervlakte aan zonnepanelen nodig.
  • Amorfe zonnepanelen
    Amorfe of dunne-film zonnepanelen bestaan uit een dun laagje amorf silicium zonder kristalstructuur. Dit zijn de goedkoopste zonnepanelen om te laten plaatsen. Deze panelen zijn licht plooibaar en ook bij minder zon kunnen ze nog wat rendement opleveren. Het rendement ligt trouwens zelden hoger dan 10%. Wil u deze zonnepanelen rendabel laten plaatsen, dan heeft u heel wat oppervlakte nodig. De levensduur van deze panelen is ook minder lang.
  • Glas-glas zonnepanelen
    De achterzijde van deze zonnepanelen bestaat uit glas in plaats van uit kunststoffolie. Door die ingreep zijn de geplaatste zonnepanelen beter bestand tegen weersinvloeden en mechanische schade. Ze behouden uitstekend hun vermogen en dit jarenlang. Deze panelen kosten wel 20% meer dan reguliere zonnepanelen waardoor minder mensen ze laten plaatsen. 

Welke premies als u zonnepanelen laat plaatsen?

Zonnepanelen plaatsen is verstandig. Hoewel de premies fors teruglopen blijft het een interessante investering. Dit vooral omdat zonnepanelen plaatsen een een stuk goedkoper is geworden. In vergelijking met 10 jaar geleden betaalt u vaak de helft minder voor uw zonnepanelen. De energieprijzen blijven echter stijgen, waardoor u altijd wint als u zonnepanelen laat plaatsen. In principe verdient u uw zonnepanelen terug binnen de 8 en 12 jaar.

Toch zijn niet alle subsidies verdwenen. Vanaf 1 januari 2021 is er immers een premie voor zonnepanelen. Deze loopt op tot maximaal 1.500 euro en is begrensd op 40% van uw investering. Deze premie werd in het leven geroepen omdat er een einde kwam aan de terugdraaiende teller. Er werd overgeschakeld op een digitale meter, waardoor u misschien meer netkosten moet betalen. Om de investering in zonnepanelen toch interessant te houden werd een nieuwe premie om zonnepanelen te laten plaatsen in het leven geroepen.

Weet trouwens dat het ook mogelijk is om een voordelige lening aan te gaan voor het plaatsen van zonnepanelen. Zowel de Vlaamse Overheid als bankinstellingen bieden voordelige leningen aan voor het plaatsen van zonnepanelen. Uw offerte dient dan als bewijs. 

Wat kost het laten plaatsen van zonnepanelen

Zonnepanelen plaatsen vergt uiteraard nog steeds een investering. De prijzen zijn alvast in dalende lijn en zijn vaak tot 60% goedkoper dan 10 jaar geleden. Investeren in zonnepanelen is dus voordeliger geworden.

Hoeveel uw zonnepanelen kosten, hangt meestal samen met het vereiste vermogen. Dit betekent: hoeveel elektriciteit moeten ze opwekken om uw energieverbruik te dekken? Een eindafrekening kan u hier de nodige inzichten aanreiken. Laat de berekening eventueel over aan een professional, zodat u perfect weet hoeveel zonnepanelen u moet laten plaatsen.

De meeste installaties komen ergens uit tussen de 4.500 en 9.500 euro. Wil u een exacte prijs, dan laat u een offerte op maat maken door een specialist. Kijk verder dan enkel de kostprijs van het zonnepanelen plaatsen. De terugverdientijd is minstens even belangrijk. 

Zonnepanelen plaatsen: nood aan een stedenbouwkundige vergunning?

In zowat alle gevallen is er geen stedenbouwkundige vergunning nodig om zonnepanelen te laten plaatsen. Er zijn echter wel een aantal uitzonderingen en om helemaal zeker te zijn kan u altijd info inwinnen bij de gemeentelijke diensten. Zo bent u zeker. Zo is er voor zonnepanelen op een plat dak die meer dan 1 meter boven de dakrand uitsteken bijvoorbeeld wel een vergunning nodig. 

Wat met het onderhoud en reinigen van zonnepanelen?

Eens de zonnepanelen geplaatst zijn, dan kiezen de meeste mensen voor een onderhoudscontract. Het is aangewezen om de geplaatste zonnepanelen jaarlijks te laten onderhouden door een gespecialiseerd bedrijf. Zij controleren uw installatie technisch, zodat u zeker bent van een optimale werking. Het jaarlijks reinigen van uw zonnepanelen is ook aangewezen. Dit hoeft u niet uit te besteden, maar het kan wel. Vuile zonnepanelen kunnen minder optimaal functioneren en daardoor wat minder rendement opleveren. Meer dan zuiver water en een sponsje is niet nodig. Vermijd hogedruk. Beschikt u over een hellend dak, dan zijn er wel wat risico’s aan verbonden. U laat dan beter de klus klaren door professionals. 

Zonnepanelen plaatsen: is mijn dak geschikt?

Niet alle daken zijn even geschikt om er zonnepanelen op te laten plaatsen. U beschikt het best over een naar het zuiden gericht dak, maar oostelijk en westelijk zijn mogelijk. De hellingsgraad van uw dak moet om en bij de 35 graden zijn. Met een frame kunnen zonnepanelen ook op een plat dak geplaatst worden. Of uw dak geschikt is kan u navragen bij de installateur van uw zonnepanelen of u bekijkt de zonnekaart. Daar ziet u meteen of uw dak in aanmerking komt voor zonnepanelen. 

Enkele fabeltjes over het plaatsen van zonnepanelen en meer …

Fabel 1 l Een warme dag met zon is beter dan een koude dag met zon

Zonnepanelen zijn afhankelijk van zonlicht en daar heeft de warmte niets mee te maken. Hoge temperaturen betekenen dus niet automatisch meer rendement. Meer nog zonnepanelen kunnen bloedheet worden, waardoor uw opbrengst daalt met om en bij de 9%. Een frisse maar zonnige winterdag kan dus heel wat rendement opleveren.

Fabel 2 l Zonnepanelen reinigen zichzelf

Regen spoelt heel wat vuil weg, maar er blijft altijd vuil hangen. Denk maar aan vogelpoep, mos, stof, … Dit kan op den duur gaan wegen op het rendement van uw zonnepanelen. Laat daarom zeker 1 keer per jaar uw zonnepanelen reinigen of doe het zelf.

Fabel 3 l Een digitale meter is minder interessant

Niet altijd, het hangt er maar vanaf hoeveel stroom u van de door u geplaatste zonnepanelen onmiddellijk verbruikt. Verbruikt u de door u geproduceerde energie meteen, dan is het systeem van de digitale meter interessanter. Zijn de avonden echter de piekmomenten dan is een terugdraaiende teller voordeliger.

Fabel 4 l Zonnepanelen zijn lelijk

Niet iedereen staat te springen voor het plaatsen van zonnepanelen. Toch vallen heel wat zonnepanelen amper op. Trouwens vandaag de dag zijn er ook al zonnepannen, een soort van zonnepanelen die in het dak zelf verwerkt worden.

Fabel 5 l Dakisolatie is beter dan zonnepanelen plaatsen

Een oud huis? Begin dan liever vandaag dan morgen nog met het isoleren van uw dak. Zowat 30% van de warmte ontsnapt door het dak. Bij nieuwbouwwoningen of net gerenoveerde woningen valt er echter weinig winst te halen met isolatie. Zonnepanelen plaatsen is dan echt wel nuttig en rendabel. Het installeren van zonnepanelen kost meer, maar u kunt er ook meer mee besparen. Een winst van meer dan 1.000 euro per jaar is haalbaar. Op termijn beschikt u zelfs over gratis stroom.

Er doen nog wel meer fabeltjes de ronde. Een kwalitatieve en professionele installateur kan u betrouwbare informatie verschaffen. Maak een afspraak en laat deze professional bij u langskomen, zo kan hij/zij meteen de situatie inschatten en een correct advies geven.  

Kies een betrouwbare partner

Er zijn heel wat installateurs van zonnepanelen, maar ze zijn lang niet allemaal even kwalitatief. Er zit heel wat kaf tussen het koren en geregeld duiken er verhalen op van mensen die zich hebben laten oplichten bij het plaatsen van zonnepanelen. Het is dan ook belangrijk om uw leverancier verstandig te kiezen. Begin met het opvragen van meerdere offertes, zodat u weet wat de gemiddelde prijs is om zonnepanelen te plaatsen. Praat met de installateurs, vraag referenties op en bekijk projecten. Laat u ook adviseren en vraag steeds een gedetailleerde offerte op papier.

Check ook altijd of de installateur met kwalitatieve merken werkt. Topmerken leveren een hoger rendement, gaan langer mee en beschikken over een betere garantie. Goedkoop kan duurkoop uitvallen.

Ga niet voor de goedkoopste optie, maar kies bewust voor een installatie met een hoog rendement bestaande uit kwalitatieve onderdelen. Zo bent u op langere termijn vaak goedkoper af. Deze zonnepanelen leveren meer rendement op, waardoor u wint. 

Lenen voor uw zonnepanelen

Er zijn installateurs die met allerhande financiële constructies uitpakken en u soms zelfs ‘gratis’ zonnepanelen aanbieden. Onthoud: het plaatsen van zonnepanelen is nooit gratis. Check altijd de addertjes en de voorwaarden. Weet dat u voor zonnepanelen ook zeer voordelig kunt lenen bij banken. Vaak hoeft u voor leningen op zonnepanelen amper rente te betalen. Koop dus bij voorkeur uw zonnepanelen en laat ze plaatsen door een erkend installateur met een goede reputatie. Zo bent u meteen de eigenaar, zijn er geen kleine lettertjes en profiteert u voor 100% van het rendement van uw zonnepanelen. Even een kijkje nemen op het internet kan u al veel leren over de leverancier die u een financiering voorstelt. 

Zelf uw zonnepanelen plaatsen

Het is mogelijk om zelf uw zonnepanelen te plaatsen, maar dat raden we af. Meestal zijn deze doe-het-zelfkits van mindere kwaliteit en het vergt toch wel wat kennis om correct zonnepanelen te plaatsen. Doet u dit verkeerd dan haalt u lang niet het vooropgestelde rendement. Laat daarom het plaatsen van zonnepanelen aan een professionele partij over. Zo geniet u van perfect geplaatste zonnepanelen en vaak kan deze partij ook meteen instaan voor het onderhoud. Durf te onderhandelen over het onderhoudscontract, zo kunt u nog een mooie korting in de wacht slepen. Met meerdere mensen zonnepanelen nodig? Een groepskorting is bij sommige leveranciers ook mogelijk.

Met deze informatie kunt u weloverwogen keuzes maken en zonnepanelen laten plaatsen. Succes met het rendement! 

Ontvang een gratis offerte

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Naam
Scroll naar boven