Tier-1 Zonnepanelen

BESTE ZONNEPANELEN - TIER 1 ZONNEPANELEN

De beste zonnepanelen op de markt verkrijgbaar zijn ongetwijfeld de Tier 1 zonnepanelen. De fabrikanten van deze zonnepanelen investeren sterk in onderzoek en de ontwikkeling (R&D) om hun product nog kwalitatiever te produceren en af te leveren. Tier 1 merken lanceren geregeld zonnepanelen op de markt met een nog hoger rendement dan hun voorgaande modellen. Merken als LGRECSunpower en Q-cells zijn pioniers op vlak van efficiëntie en kwaliteit.

Ontdek:

De voornaamste voordelen van Tier 1 zonnepanelen

Vertically integrated

Om als bedrijf met een Tier 1 quotering te kunnen worden aanschouwd is gehele controle van het volledige productieproces van A-Z de norm. Dit zorgt voor de beste kwaliteit voor zonnepanelen.

Volledige automatisatie

Het productieproces van Tier 1 fabrikanten is volledig geautomatiseerd, met nadruk op de hoogste mogelijke kwaliteit. De doorgedreven automatisatie zorgt voor een voordeliger productieproces, wat ook een positieve invloed heeft op de prijs van het eindproduct. 

Stabiliteit

Tier 1 fabrikanten zijn minstens 5 jaar actief in de zonnepanelensector.  Dit geeft zekerheid dat een merk ook de komende 20 jaar nog actief zal zijn. Bij veel merken kunt u genieten van productgaranties van 10 jaar op de zonnepanelen, maar met weinig solvabele fabrikanten stelt deze garantie vaak niet veel voor. Kies dus voor een fabrikant met Tier-1 quotering waarbij u gerust bent dat deze firma binnen 20 jaar nog steeds actief zal zijn. 

Hoogste kwaliteit

Tier 1 zonnepanelen merken zijn dus de beste zonnepanelen met de hoogste kwaliteit op de markt. Maar onderling zijn er binnen de Tier 1 categorie nog verschillen tussen de beste merken. 

U zal wellicht de term ‘Standard Tier 1’ en ‘Premium Tier 1’ zonnepanelen al eens horen vallen wanneer u zich informeert omtrent welke kwaliteit de beste is. Bij de Standard Tier 1 zonnepanelen zijn er de  merken als Canadian Solar, Jinko Solar, Jo Solar en Renesola. In de Premium Tier 1 categorie zijn er de voornaamste merken LG, Winaico, REC, Q-Cells en SolarWorld.

Zonnepanelen kopen of laten plaatsen

De energieprijzen gaan door het dak en meer en meer mensen kijken naar alternatieven om de kosten te drukken. Zonnepanelen  worden dan ook weer populairder. Door het wegvallen van een heel aantal subsidies, waren ze de voorbije maanden wat minder populair geworden, maar zonnepanelen zijn weer helemaal terug van weggeweest. Logisch, want met zonnecellen kunt u uw eigen energie opwekken, de energiefactuur stevig drukken en u bent nog duurzaam bezig ook. Zonnepanelen plaatsen blijft dan ook een verstandige investering die u redelijk snel kunt terugverdienen. In dit artikel zetten we alles over pv panelen op een rijtje, zodat jij weloverwogen een zonnepanelen kunt kopen en laten plaatsen. Doe het liever vandaag dan morgen, want u bespaart er honderden euro’s per jaar mee én kunt nog steeds een mooie premie vangen.

Wat zijn zonnepanelen?

Zonnepanelen worden ook wel fotovoltaïsche panelen genoemd. Het zijn panelen die zonne-energie kunnen omzetten in elektriciteit. Om deze energie op te wekken is er enkel zonlicht nodig, waardoor het een zeer duurzame manier van energie opwekken is. Veel mensen denken dat zonnewarmte belangrijk is, maar dat is niet het geval, het gaat echt wel om het zonlicht.

Valt er licht op een zonnecel, dan ontstaat er elektrische spanning tussen de twee lagen van de zonnecel. Deze spanning wordt opgevangen, door een omvormer gestuurd, die er bruikbare energie van maakt die vervolgens wordt doorgestuurd naar de meterkast.

Mensen willen zonnepanelen al eens verwarren met een zonnecollector, maar beide zijn niet gelijk. Een zonnecollector wordt immers ingezet om vloeistof te verwarmen. Met het verwarmde water van een zonnecollector kan een zonneboiler vervolgens het water verwarmen voor huishoudelijk gebruik. Beide hebben dus een totaal andere functie en kunnen wel naast elkaar gebruikt als u dat wenst. 

Waar komen photovoltaïsche panelen vandaan?

Zonnepanelen zijn geen recente uitvinding, want voor het ontstaan van zonnepanelen kunnen we al teruggaan naar het jaar 1839. Het was de Franse fysicus Antoine César Becquerel die begon met het omzetten van zonne-energie. Het is wel zo dat pas 50 jaar later de eerste zonnecel gemaakt werd. Het spreekt voor zich dat de technologie toen nog niet zo ver stond als nu. Zo konden slechts 1% van het zonlicht omzetten in energie, vandaag zitten we toch al snel aan 18%.

Pas tientallen jaren later kwamen er zonnepanelen op de markt die voldoende rendement opleverden voor particulier gebruik. Toch scheelt de technologie die toen werd gebruikt niet zo gek veel dan deze die vandaag wordt gebruikt. 

Typische kenmerken van een zonnepaneel

Zonnepanelen hebben steeds een standaard oppervlakte van om en bij de 1,6 vierkante meter en zijn opgebouwd uit 60 vierkante zonnecellen van 156 mm per zijde. Deze zonnecellen worden samen een module genoemd. Zonnepanelen bestaan dus uit verschillende modules. De kracht van deze modules wordt bepaald door de gelijkstroom onder normale omstandigheden. Het DC-uitgangsvermogen varieert ergens tussen de 100 en 365 watt. Hoe efficiënt een module is bepaalt de grootte van de module van het gewenste elektrische vermogen.

Momenteel zijn er 3 types zonnepanelen die in staat zijn zonne-energie op te wekken. Het gaan om monokristallijn, polykristallijn en dunne film. Ze worden allemaal op een andere manier geproduceerd. Ze hebben dan ook een ander rendement en ook de kostprijs verschilt per type zonnepaneel. Over het algemeen betaalt u het meest voor een monokristallijn zonnepaneel. Daar staat tegenover dat deze panelen ook het hoogste rendement hebben. Dunne film zonnepanelen zijn uiterst betaalbaar, maar leveren dan weer het minste op. 

Hoe efficiënt zijn PV panelen vandaag?

Hoe efficiënt een zonnepaneel is wordt bepaald door de energie conversie efficiëntie. Het is het percentage van de zonne-energie die effectief wordt omgezet naar elektrische energie. Vandaag de dag ligt dit percentage al snel ergens tussen de 15 en 18%. De techniek gaat echter snel vooruit dus het rendement kan in de nabije toekomst nog hoger liggen. Er zijn al uitzonderlijke percentages tot 30%. 

Hoeveel zonnepanelen heeft u nodig?

Bij de aankoop van zonnepanelen zijn de kosten en de hoeveelheid energie die u kunt opwekken belangrijk. Het aantal zonnepanelen speelt hier uiteraard een belangrijke rol in. Zo kunt u een inschatting maken wat uw zonnepaneleninstallatie uiteindelijk gaat kosten. De hoeveelheid zonnepanelen die u nodig heeft, kunt u op 2 manieren berekenen.

  • Op basis van van kWh
  • Op basis van de omvang van uw dak 

De verschillende soorten zonnepanelen

Monokristallijn zonnepanelen

Deze zonnepanelen vallen makkelijk te herkennen aan de effen zwarte kleur en strakke uitstraling. Dit type paneel wordt gemaakt uit de zuiverste soort silicium en oogt daarom ontzettend strak. Het zijn simpelweg de beste zonnepanelen op de markt. Meer en meer gezinnen kiezen dan ook voor dit type zonnepaneel. Zowat 90% van de gezinnen kiest voor monokristallijn zonnepanelen. Ze genereren dan ook het meeste zonne-energie, wat sowieso het meest energie oplevert om te gebruiken in het huishouden. Deze panelen worden gemaakt uit verhit silicium. Silicium heet foto-elektrische eigenschappen, waardoor het materiaal in staat is om licht om te zetten naar energie.

Na verhitting wordt silicium afgekoeld, waardoor het één egale plaat wordt. Door dit resultaat ontstaat er één oppervlakte die in staat is om zonlicht om te zetten in bruikbare energie.

Zeker wanneer uw dak beperkt is van omvang, loont het de moeite om te kiezen voor monokristallijne zonnepanelen. Ook qua uitzicht zijn dit de mooiste zonnepanelen op de markt, al blijft mooi relatief. Ze hebben een egale kleur, waardoor ze strak en stijlvol ogen. Deze panelen mogen dan heel wat voordelen hebben, ze hebben ook één belangrijk nadeel: ze zijn een stuk duurder dan andere types zonnepanelen. Heeft u weinig budget, dan vallen deze zonnepanelen misschien uit de boot.

Polykristallijn zonnepanelen

Polykristallijn zonnepanelen bestaan uit verschillende monokristallijn zonnepanelen en dit ziet u aan het uitzicht van deze zonnepanelen. Dit type zonnepanelen hebben geen egale uitstraling. Ook deze zonnepanelen worden vervaardigd uit verhit silicium. Het materiaal wordt echter veel korter afgekoeld en dat valt te merken aan het eindresultaat: het ziet er meer uit als helderblauwe glasscherven. Dit type zonnepaneel oogt dan ook een stuk minder, dan monokristallijne zonnepanelen.

Omdat deze zonnepanelen niet effen zijn, kunnen ze ook minder zonlicht omzetten in energie, waardoor ze minder rendabel zijn. Het productieproces van deze zonnepanelen is sneller en eenvoudiger, waardoor deze zonnepanelen ook minder kosten dan monokristallijne zonnepanelen.  

Dunne film zonnepanelen

Deze panelen worden ook wel CIS zonnepanelen genoemd. Ze vallen te herkennen aan de diepe, donkere kleur. Ze komen minder voor op daken, want ze bevatten eigenschappen die het mogelijk maken om zonne-energie voor meer zaken te gebruiken dan enkel energie binnenshuis.

Dit type zonnepaneel bestaat uit een flinterdun laagje amorf silicium. Het gaat om een eenvoudig proces, waardoor het ook gebruikt wordt in draagbare apparaten zoals rekenmachines en horloges. Voor ruimtes of apparaten die maar weinig energie vereisen is dunne film een goede optie. Dunne film kan gebruikt worden voor de energie van uw huis, maar het nadeel is dat u een groot dakoppervlak nodig heeft om dit rendabel te krijgen. Dunne film levert per vierkante meter immers heel wat minder energie op dan andere types zonnepanelen. 

Welk type zonnepaneel kiezen?

De keuze van uw zonnepanelen hangt af van een aantal factoren. Hoe groot is het beschikbare dakoppervlak en hoe ver reikt uw budget? Ook de uitstraling van uw zonnepanelen kan misschien belangrijk zijn? Verder is het belangrijk om te weten wat de terugverdientijd is van uw zonnepanelen en welke output u nodig heeft om te voorzien in uw energiebehoefte. Deze factoren zijn belangrijk om te bepalen voor welk type zonnepaneel u kiest. Uiteraard kan een vakkundige installateur u meer advies geven.

OMVORMER ZONNEPANELEN

Wanneer u de omvormer voor uw zonnepanelen kiest zijn er aantal belangrijke aandachtspunten die uw aandacht verdienen. Al te vaak valt het voor dat de omvormer niet de juiste is voor een bepaalde zonnepanelen installatie

Wat is een omvormer?

Een omvormer is onmisbaar. Een omvormer bepaalt voor een groot deel het rendement van uw zonnepanelen en de keuze is dus niet onbelangrijk. De omvormer zet opgewekte energie om in bruikbare stroom voor het huishouden. De omvormer zet gelijkstroom om in wisselstroom. Er zijn net-gekoppelde exemplaren en stand-alone exemplaren. De net-gekoppelde omvormer wordt gebruikt voor gebouwen met een vaste aansluiting. Hier is er dus een koppeling met het stroomnet. De omvormer zorgt dan voor een saldering van de extra energie. Voornaamste merken omvormers zijn HuaweiSolar EdgeSMA en Enphase. Stuk voor stuk topmerken op vlak van zonnepanelen omvormers.

Bij stand-alone omvormer is er geen vaste aansluiting. Denk maar aan een installatie in de woestijn. Een andere benaming is ook wel off-grid, een term die meer opduikt vandaag de dag. De opgewekte extra zonne-energie wordt opgeslagen in batterijen of accu’s. Er is dus geen sprake van salderen.

De zonnecellen van uw installatie is één ding, ook de omvormer van uw zonnepaneleninstallatie is belangrijk. Er zijn heel wat omvormers op de markt, we geven u dan ook mee waar u rekening mee moet houden. Er zijn 3 belangrijke factoren bij het kiezen van uw omvormer:

  • Het vermogen in Wattpiek die uw zonnepanelen maximaal kunnen opleveren.
  • De fase van de hoofdzekering.
  • De oriëntatie van uw panelen.

Niet alle omvormers kunnen evenveel Wattpiek omzetten in Volt. Het zou zonde zijn om energie te verliezen omdat u niet over een krachtige omvormer beschikt. Controleer dus altijd goed hoeveel Wp er naar Volt kan omgezet worden. Hoe groter het volume dat kan omgezet worden, hoe duurder de omvormer

Daarnaast moet de bekabeling van de omvormer ook afgestemd worden met de fase van de hoofdzekering. Aan de hand van de fase en de zekeringen kunt u weten hoeveel vermogen de omvormer maximaal kan omzetten. Bent u geen elektricien of installateur van zonnepanelen, dan laat u dit het best over aan een professional.

Als laatste speelt ook de ligging van de zonnepanelen een rol bij het kiezen van de omvormer. Zo is er de kiezen tussen een string-omvormer of micro-omvormer. Ook hier zeggen we, laat het over aan een ervaren professional die u kan adviseren.

Belangrijke aandachtspunten bij de zonnepanelen omvormer

1) Vermogen
Zorg dat uw omvormer afgestemd is op de capaciteit van uw zonnepanelen. Het vermogen van uw zonnepanelen wordt uitgedrukt in WP. De omvormer heeft ideaal een vermogen van maximaal 10% groter of 20% kleiner als het vermogen van de installatie.

2) Schaduw
Heeft u last van schaduw? Dan is dit een belangrijk aspect. Het vermogen van de zonnepanelen is afhankelijk van de zwakste schakel in een serie, dus het zonnepaneel met schaduw. Dit kan echter op 2 manier opgevangen worden:

  • U kan een aparte lus (string) maken van de zonnepanelen die gelijktijdig in de schaduw komen te liggen.  Daarvoor is wel een omvormer nodig met meerdere trackers. Een tracker zorgt namelijk voor de optimalisatie van het vermogen van een lus. Bij de karakteristieken van omvormers vindt u altijd hoeveel trackers de omvormer heeft. Let op: per lus moet u wel minstens 5 PV panelen aansluiten, anders genereert de omvormer te weinig vermogen om zijn taak te kunnen verrichten.
  • U kan ook kiezen voor power optimizers of micro-omvormers. Deze worden individueel  achter elk zonnepaneel geplaatst en optimaliseren elk zonnepaneel apart. De micro inverters worden op een specifieke zonnepanelen omvormer aangesloten. Voor Power optimizers kunt u terecht bij Solar Edge en Enphase.

3) Merk omvormer
Er zijn vele merken van omvormers beschikbaar, maar er is ook veel rommel tussen. De Chinese merken zijn in opmars en scoren vrij goed. Wilt u toch zekerheid? Dan kiest u  voor een Duitse omvormer zoals SMA of Steca of de  Amerikaanse Solar Edge.

4) Garantie
Standaard hebben de meeste omvormers een garantie van 5 jaar. Doorgaans kan u dit zelf uitbreiden met 10 jaar. In de praktijk gebeurt het wel niet vaak dat de omvormer het binnen 10 jaar begeeft. Maar mits uw zonnepanelen een levensduur van 25 jaar hebben is het altijd interessant om dit nader te bekijken of dit een meerwaarde betekent.

Ontvang een gratis offerte

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Naam
Scroll naar boven